Makaron w sosie marchewkowo-cebulowym

    Makaron w sosie marchewkowo-cebulowym

    4polubienia
    40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Smaczny obiad dla całej rodziny - makaron z fasolką szparagową, smażoną marchewką, cebulką i posypany serem.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g makaronu świderki
    • 2 łyżeczki soli
    • 1/2 kg zielonej fasolki szparagowej
    • 5 łyżek oleju
    • 1 łyżeczka tymianku
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 szczypta curry
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 2 marchewki, starte na tarce
    • 1/2 pęczka natki pietruszki
    • 50 g sera mozzarella, startego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody.
    2. Fasolkę pokroić na 2 cm kawałki i smażyć na oleju przez 5 minut. Dodać tymianek, sól, pieprz i curry, wymieszać i smażyć przez kolejne 3 minuty.
    3. Na oddzielnej patelni podsmażyć na oleju cebulę i czosnek, dodać marchewkę i smażyć, aż zmięknie. Dodać natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem.
    4. Makaron wymieszać z fasolką, na wierzch nałożyć sos marchewkowy i posypać serem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis