Zupa toskańska

    Zupa toskańska

    9polubień
    1godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Wspaniale rozgrzewająca zupa inspirowana kuchnią włoską. Dodatek mleka kokosowego sprawia, że zupa ma kremową konsystencję i smakuje wyśmienicie.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 łyżeczka vegety
    • 1 kostka rosołowa
    • 2 liście laurowe
    • 3 ziarna ziela angielskiego
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 4-5 ziemniaków
    • 1 puszka (340 g) kukurydzy, odsączonej z zalewy
    • 1 suszona papryczka chili
    • 4 ząbki czosnku
    • 500 g przecieru pomidorowego
    • 1 puszka (200 ml) mleka kokosowego
    • śmietana do dekoracji
    • kilka listków świeżej bazylii

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. W dużym garnku zagotować wodę, dodać vegetę, kostkę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotować przez 10 minut, a następnie wyjąć liście laurowe.
    2. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do garnka razem z kukurydzą. Gotować przez 20 minut.
    3. Papryczkę i czosnek posiekać, dodać do zupy. Wlać przecier pomidorowy, wymieszać i chwilę gotować.
    4. Zupę zmiksować w blenderze, wymieszać z mlekiem kokosowym i zagotować.
    5. Podawać ze śmietaną i listkami bazylii.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    smolarekprzemyslaw
    2

    Z całym szacunkiem. Zupa na pewno jest pyszna Ale kostka rosołowa i Vegeta nie ma nic wspólnego z gotowaniem. Skorzystam z przepisu Ale czy ugotowanie bulionu czy to warzywnego czy drobiowego czy wołowego to naprawdę aż takie wyzwanie ? Gotując zupę krem nie trzeba nawet pilnować by bulion wyszedł klarowny. Nie piszę tego bo jestem złośliwym, piszę to bo 'przyprawy' które dodajesz do zupy są po prostu trucizną. Poza tym przepis inspirujący. Pozdrawiam i zachęcam do zdrowego gotowania, smak lepszy i satysfakcja większa no i dużo większe prawdopodobieństwo, że goście czy rodzina nie umrą na raka. - 12 sty 2016

    damian2n
    autor:
    0

    ... - 15 kwi 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis