Zapiekanka z ziemniaków

    1 godz. 10 min

    Pyszne danie na chłodne dni - zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem porów w sosie śmietanowo-jajecznym.


    Mazowieckie, Polska
    Zrobione przez 5 osób

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 kg ziemniaków
    • 2 pory
    • 2 cebule
    • 125 g śmietany
    • 1/4 szklanki mleka
    • 2 jajka
    • sól i pieprz do smaku
    • 5 łyżek masła
    • 150 g sera mozzarella, startego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Natłuścić naczynie żaroodporne.
    2. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i gotować w osolonej wodzie przez 10 minut.
    3. Pory oczyścić i pokroić w krążki. Wrzucić do garnka z ziemniakami i gotować przez 3 minuty. Odcedzić.
    4. Cebulę pokroić w półplasterki. Śmietanę wymieszać z mlekiem, jajkami, solą i pieprzem.
    5. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziemniaki, pora, cebulę, zalać sosem śmietanowo-jajecznym, obłożyć wiórkami masła i ponownie ułożyć warstwy warzyw. Wierzch posypać serem.
    6. Piec przez 35 minut.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (9)