Bułeczki drożdżowe z jagodami

    Bułeczki drożdżowe z jagodami

    3polubienia
    2godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne pachnące drożdżowe bułki z nadzieniem z jagód. Doskonałe na drugie śniadanie, do kawy lub na podwieczorek.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 30 g świeżych drożdży
    • 1 szklanka ciepłego mleka
    • 3 łyżki cukru
    • 600 g mąki pszennej
    • 1 jajko
    • 2 żółtka
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 2-3 łyżki roztopionego masła
    • 300 g jagód
    • 1 jajko, roztrzepane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +1godz.30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.5min. 

    1. Z drożdży, połowy mleka, cukru i 1/2 szklanki mąki zrobić rozczyn (wymieszać). Odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
    2. Resztę mąki przesiać, dodać pozostałe mleko, jajko, żółtka, sól, masło i rozczyn drożdżowy. Wyrobić na jednolite i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę aby wyrosło.
    3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, jeszcze raz zagnieść i podzielić na równe części po 60-70 g na każdą bułeczkę. Formować małe bułeczki, środek nadziewać jagodami. Układać na natłuszczonej blaszce. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
    4. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni C. Bułeczki po wyrośnięciu posmarować jajkiem.
    5. Piec przez 20-25 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis