Naleśniki z serem i powidłami śliwkowymi

    Naleśniki z serem i powidłami śliwkowymi

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Naleśniki to jedno z tych dań, które nigdy mi się nie nudzi, szczególnie w wersji z serem białym na słodko.

    Adamek Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Ciasto
    • 3 jajka
    • 150 g mąki pszennej
    • 125 ml mleka
    • 125 ml wody mineralnej
    • szczypta soli
    • 1 łyżka cukru
    • Nadzienie
    • 250 g białego sera
    • 4 łyżki jogurtu naturalnego
    • 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
    • powidło śliwkowe według uznania

    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładko.
    2. W miseczce rozdrobnić ser, dodać jogurt i cukier, i wymieszać na jednolitą masę.
    3. Na dobrze rozgrzaną patelnię nalać odrobinę oleju, nalać chochelkę ciasta i rozprowadzić ruchem kolistym. Smażyć przez 2 minuty na każdej stronie.
    4. Naleśniki smarować serem, zwijać w trójkaty i dekorować powidłem.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    ArekJóźwiak
    autor:
    3

    Z mlekiem pycha - 16 sty 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis