Paprykowe leczo

    Paprykowe leczo

    2polubienia
    50min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Ten smaczny gulasz pasuje i na danie obiadowe do ziemniaków czy kaszy, i na ciepłą kolację z chlebem. Ja dodaję boczek i kiełbasę, dzięki czemu leczo jest aromatyczne i sycące.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 7 plasterków boczku
    • 150 g kiełbasy
    • 2 duże cebule
    • 4 papryki czerwone
    • 1 zielona papryka
    • 4 pomidory
    • 4 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżka ketchupu
    • 2 kostki rosołowe
    • 2 łyżki mąki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Boczek pokroić w paski a kiełbasę w plasterki i chwilę podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę, dodać do kiełbasy i smażyć, aż się zrumieni.
    2. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do kiełbasy i trochę podsmażyć.
    3. Dodać czosnek, koncentrat i ketchup, wymieszać i dusić przez 5 minut.
    4. Kostki rosołowe rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Zalać leczo i zagotować. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i zagęścić gulasz.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis