Udka z kurczaka w miodzie

    Udka z kurczaka w miodzie

    3polubienia
    3godz.5min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Pyszny przepis na pieczone udka z kurczaka. Słodko-ostra marynata z miodem i chili nadaje wyrazistego smaku i na pewno przypadnie do gustu całej rodzinie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 udka z kurczaka
    • sól i pieprz do smaku
    • Marynata
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki miodu
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 4 łyżki musztardy
    • 1 ostra papryczka chili, posiekana
    • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +2godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 3godz.5min. 

    1. Udka z kurczaka natrzeć solą i pieprzem. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Obtoczyć w niej kurczaka i wstawić do lodówki na 2 godziny.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Udka przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec przez 50 minut.

    Wszystko o kurczaku

    Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak przechowywać i odpowiednio upiec kurczaka przeczytaj nasz artykuł: "Przygotowanie i przechowywanie kurczaka".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis