Szpinak z łososiem w cieście filo

    Szpinak z łososiem w cieście filo

    5polubień
    50min.


    Zrobione przez 6 osób

    Moja najnowsza wariacja inspirowana greckimi zapiekankami. Farsz szpinakowo-serowy z dodatkiem wędzonego łososia zawinięty w kruche i lekkie ciasto filo.

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1/4 cebuli, posiekanej
    • 3 ząbki czosnku, posiekane
    • 300 g szpinaku
    • 150 g sera koziego (lub fety)
    • 150 g wędzonego łososia
    • 4 jajka
    • 3 łyżki mleka
    • pieprz do smaku
    • 3 łyżki masła, roztopione
    • 12 płatów ciasta filo, rozmrożonego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Szpinak opłukać, osuszyć i posiekać. Dodać do cebuli i smażyć, aż odparuje.
    2. Ser i łososia pokroić w kostkę. Dodać do szpinaku i wymieszać.
    3. W misce roztrzepać jajka z mlekiem, dodać pieprz do smaku i wymieszać z farszem.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Natłuścić okrągłą foremkę.
    5. Ciasto filo delikatnie rozwinąć. Każdy płat smarować masłem za pomocą pędzelka (wystarczy musnąć) i układać jeden na drugim w foremce. Boki powinny wystawać poza foremkę.
    6. Na ciasto wyłożyć farsz. Przykryć wystającymi kawałkami ciasta.
    7. Piec przez 30 minut.

    rada

    Można użyć mrożonego szpinaku, należy jednak pamiętać aby go dobrze odcisnąć z wody.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis