Risotto z grzybami leśnymi

    Risotto z grzybami leśnymi

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 3 osoby

    Pyszne danie w stylu włoskim - aromatyczny ryż z dodatkiem suszonych prawdziwków. Zamiast bulionu drobiowego można użyć warzywnego, wtedy będzie to danie wegetariańskie.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1,4 litra bulionu drobiowego
    • 30 g suszonych prawdziwków
    • 45 g masła
    • 1/2 cebuli, posiekanej
    • 230 g świeżych grzybów leśnych, pokrojonych w plasterki
    • 280 g ryżu arborio
    • 240 ml białego wina
    • 100 g startego parmezanu
    • 2-3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. W garnku podgrzać bulion drobiowy, dodać suszone grzyby i dalej podgrzewać na małym ogniu.
    2. Na dużej patelni roztopić połowę masła i podsmażyć cebulę. Dodać świeże grzyby i smażyć, aż puszczą soki. Dodać ryż i smażyć, mieszając przez 2 minuty. Zalać winem i gotować, aż cały płyn zostanie wchłonięty.
    3. Z bulionu wyjąć grzyby. Gorący bulion dolewać do ryżu po 1/2 szklanki naraz, mieszając po każdorazowym dodaniu i czekając aż się wchłonie przed dodaniem kolejnej porcji bulionu. Zestawić z ognia.
    4. Odłożone grzyby posiekać i dodać do risotta, wymieszać. Dodać parmezan i pozostałe masło. Posypać natką pietruszki i podawać.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis