Zapiekanka makaronowa z bakłażanem

    Zapiekanka makaronowa z bakłażanem

    1polubienie
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Szybki i smaczny sposób na obiad dla całej rodziny. zamiast passaty można dodać swój ulubiony sos pomidorowy lub gęsty sok pomidorowy.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 90 g bakłażana
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 1 cebula, posiekana
    • 100 g passaty
    • sól i pieprz do smaku
    • 5-8 listków bazylii
    • 300 g makaronu rigatoni albo penne
    • 70 g startego sera pecorino
    • 10 g migdałów w płatkach
    • 1/4 szklanki bułki tartej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 240 stopni C. W dużym garnku zagotować osoloną wodę.
    2. Makaron ugotować w osolonej al dente.
    3. Bakłażana pokroić w kostkę i smażyć na oliwie razem z czosnkiem i cebulą przez 2-3 minuty. Dodać passatę, sól, pieprz oraz bazylię i gotować przez kilka minut.
    4. Odcedzić makaron i dodać do sosu pomidorowego, wymieszać. Dodać połowę sera i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać migdałami, bułką tartą i pozostałym serem.
    5. Piec przez 15 minut.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis