Cytrynowa tarta z ricottą

    Cytrynowa tarta z ricottą

    Zapisz do ulubionych
    2godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ta tarta należy do moich ulubionych i jest naprawdę uzależniająca. Delikatne ciasto i aromatyczne cytrynowo-kremowe nadzienie. Palce lizać!

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Ciasto
    • 270 g mąki pszennej
    • 115 g cukru pudru
    • 1 szczypta soli
    • 135 g zimnego masła, pokrojonego w drobną kostkę
    • 4 żółtka
    • Nadzienie
    • 400 g sera ricotta
    • 150 g drobnego cukru
    • 6 cytryn
    • 3 łyżki rumu
    • 3 jajka
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać masło i wysiekać. Dodać żółtka, wymieszać i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części (jedna większa od drugiej) i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na 30 minut.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Foremkę do tarty wyłożyć pergaminem.
    3. Z ricotty odlać wodę i wymieszać ser z cukrem na gładką masę. Cytryny sparzyć i zetrzeć z nich skórkę. Dodać do masy razem z rumem, wymieszać.
    4. Białka oddzielić od żółtek. Stopniowo, po jednym, dodawać żółtka do masy serowej, miskując. Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie wymieszać z masą.
    5. Większą część ciasta rozwałkować na grubość około 1 cm - to będzie spód tarty. Drugą część również rozwałkować na okrąg o takiej samej średnicy jak foremka. Większą częścią ciasta wyłożyć dno formy na tartę, formując także wysokie brzegi.
    6. Masę serową wyłożyć do środka, przykryć mniejszym ciastem, przyszczypać brzegi, aby ciasto z wierzchu skleiło się z brzegami.
    7. Piec przez około godzinę. Odstawić do przestudzenia i posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis