Zupa chlebowa z cukinią

    Zupa chlebowa z cukinią

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszny sposób na wykorzystanie czerstwego chleba. To moja uproszczona wersja tradycyjnej toskańskiej zupy chlebowej "ribolitta".

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g czerstwego chleba
    • 2 marchewki
    • 2 cukinie
    • 2 łodygi selera
    • 1 cebula
    • 12 listków bazylii
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka przecieru pomidorowego
    • 500 ml bulionu drobiowego
    • starty parmezan do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Chleb pokruszyć. Marchewki i cukinie pokroić w plasterki, selera i cebulę posiekać. Liście bazylii zwinąć w rulonik i pokroić w cienkie paseczki.
    2. W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę z selerem. Dodać szczyptę soli. Dodać marchewkę i cukinię, i smażyć przez kolejne 10 minut. Warzywa powinny być usmażone, ale wciąż chrupiące. Doprawić solą i pieprzem.
    3. Do warzyw dodać chleb i smażyć przez 2-3 minuty. Dodać przecier i bulion, zagotować i zmniejszyć ogień. Gotować przez 10-15 minut, często mieszając aby chleb nie przywarł do dna.
    4. Zupa będzie gęsta od chleba, który wchłonie wywar. Podawać ją udekorowaną bazylią, z odrobiną oliwy i posypaną parmezanem.

    rada

    Dostosowując składniki ta zupa będzie idealna na każdą porę roku. Marchewka, seler i cebula to podstawa. Cukinia i bazylia doskonałe na lato. Koper włoski i majeranek wiosną, jarmuż i pietruszka w zimie, a dynia i szałwia jesienią.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis