Pomidory nadziewane tuńczykiem

    Pomidory nadziewane tuńczykiem

    Zapisz do ulubionych
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszna i prosta przystawka lub lekkie danie. Pieczone pomidory z tuńczykiem mogą być podawane na zimno lub gorąco.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g tuńczyka z puszki
    • 2 łyżki kaparów, przepłukanych
    • 4 łyżki czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • sok z 1/2 cytryny
    • 1 pęczek natki pietruszki, posiekany
    • 6 dużych pomidorów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    2. W blenderze zmiksować tuńczyka z kaparami, oliwkami, solą i pieprzem. W trakcie miksowania dodawać oliwę i sok z cytryny, aż powstanie jednolita masa. Na koniec dodać pietruszkę.
    3. Zamiast miksować farsz w blenderze, można składniki drobno posiekać.
    4. Z pomidorów odkroić czubek i delikatnie wydrążyć miąższ. Napełnić farszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
    5. Piec przez 20-30 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis