Szarlotka z żurawiną

    Szarlotka z żurawiną

    2polubienia
    4godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Niewiarygodnie pyszne połączenie jabłek, cynamonu i suszonej żurawiny na kruchym spodzie, posypane kruszonką. Hit przyjęcia!

    Bogusia Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Ciasto
    • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 120 g masła
    • 1/4 szklanki lodowatej wody
    • Nadzienie
    • 1/2 szklanki cukru
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 1 łyżka cynamonu
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • 8 średnich jabłek, obranych i pokojonych w 1 cm kostkę
    • 2/3 szklanki suszonej żurawiny
    • Kruszonka
    • 1/2 szklanki mąki pszennej
    • 1/3 szklanki brązowego cukru
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 5 łyżek zimnego masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 4godz.30min. 

    1. Mąkę wymieszać z solą. Dodać masło i wysiekać, aż zacznie przypominać kruszonkę. Dodawać wodę po jednej łyżce, cały czas siekając. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
    2. Piekarnik rozgrzać do 210 stopni C. Lekko natłuścić okrągłą formę.
    3. Cukier wymieszać z mąką, cynamonem i gałką. Dodać jabłka i dobrze wymieszać, aby równomiernie pokryły się mieszaniną. Dodać żurawinę i wymieszać.
    4. Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem i solą. Masło posiekać w małe kawałeczki, dodać do suchych składników i siekać, aż powstanie kruszonka.
    5. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki foremki. Na ciasto wyłożyć nadzienie. Posypać kruszonką.
    6. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec przez kolejne 40 minut, aż jabłka będą miękkie. Sprawdzić nożem czy są już wystarczająco miękkie. Jeśli nie, to piec chwilę dłużej. Jeśli wierzch jest zbyt rumiany, lepiej przykryć go folią aluminiową.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz jak to zrobić!

    Mus jabłkowy w słoiki
    Mus jabłkowy w słoiki

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis