Klasyczna pieczeń wołowa

    Klasyczna pieczeń wołowa

    11polubień
    1godz.10min.


    Zrobione przez 80 osób

    Wspaniały przepis na soczystą polędwicę wołową. Mięso nie wymaga marynowania, a po upieczeniu jest i tak pysznie kruche.

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 kg polędwicy wołowej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 2 ząbki czosnku, wycisnięte przez praskę
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
    • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
    • kilka gałązek rozmarynu do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C.
    2. W miseczce rozetrzeć sól z czosnkiem na pastę. Dodać oliwę, pieprz, majeranek i rozmaryn. Mieszaniną natrzeć polędwicę. Przełożyć do brytfanny.
    3. Piec przez 50 minut. Wyjąć z piekarnika, przykryć szczelnie folią aluminiową i odstawić na 15 minut. Następnie kroić w plastry, ozdobić rozmarynem i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    czarna
    autor:
    11

    oooooo- jak prosto- szybko i z moimi ulubionymi ziołami ! - 28 lis 2012

    KatarzynaTolejtis
    2

    Spróbowałam z wielką nieufnościa, bo wołowina w ogóle jest wymagająca. Polecam!!!! - 03 maj 2016

    suowskaa
    autor:
    1

    Wyśmienita pieczeń po upieczeniu - 19 maj 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis