Tradycyjny sos tatarski

    Tradycyjny sos tatarski

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Tradycyjny przepis na smaczny sos tatarski - z domowym majonezem, marynowanymi grzybkami i korniszonami. To smaczny dodatek do wędlin, jajek i kanapek.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 2 jajka ugotowane na twardo
    • 2 surowe żółtka
    • 40 g musztardy
    • 1/2 szklanki rafinowanego oleju
    • 40 g grzybków marynowanych
    • 40 g korniszonów
    • 1 łyżeczka tartego chrzanu lub szczypiorku
    • 1/2 szklanki śmietany
    • cukier i sól do smaku
    • 1 łyżka soku z cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Ugotowane jajka obrać, białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozetrzeć z surowymi żółtkami i musztardą na gładką masę. Białka posiekać i odłożyć na bok.
    2. Do żółtek stopniowo dolewać olej, cały czas ubijając trzepaczką w jedną stronę.
    3. Grzybki i korniszony posiekać, wymieszać z białkami i chrzanem, dodać do majonezu. Całość wymieszać ze śmietaną, doprawić solą, cukrem i cytryną.

    rada

    Jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać odrobinę bulionu warzywnego lub wody.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis