Galareta z nóżek wieprzowych

    Galareta z nóżek wieprzowych

    2polubienia
    6godz.30min.


    Zrobione przez 5 osób

    Tradycyjne "zimne nóżki" są dobre na przystawkę lub zakąskę na przyjęcia rodzinne i imprezy towarzyskie.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 750 g nóżek wieprzowych
    • 250 g chudej wieprzowiny bez kości
    • 150 g włoszczyzny (marchew, cebula, seler, pietruszka)
    • 2 liście laurowe
    • kilka ziaren ziela angielskiego
    • kilka zieren pieprzu
    • 1-2 ząbki czosnku
    • sól do smaku
    • cytryna do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 4godz.  ›  +2godz. tężenie  ›  Gotowe w: 6godz.30min. 

    1. Nóżki, mięso i warzywa opłukać, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotować na wolnym ogniu przez 4 godziny, aż mięso będzie oddzielać się od kości. Pod koniec gotowania posolić.
    2. Wywar przecedzić. Marchewkę pokroić w plasterki, resztę warzyw wyrzucić. Mięso obrać z kości i pokroić w kostkę. Włożyć do wywaru i zagotować. Czosnek rozetrzeć z solą i dodać do wywaru.
    3. Do salaterek nakładać plasterki marchewki i mięso, zalać wywarem. Odstawić do zastygnięcia. Przed podaniem zebrać tłuszcz z powierzchni galarety i wyłożyć je na półmisek. Przybrać cytyną i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    PensjonataMaja
    4

    Prosty i smaczny! Bardzo smaczny! - 17 wrz 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis