Ciasto z owocami RAZ! RAZ!

    Ciasto z owocami RAZ! RAZ!

    3polubienia
    50min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Niespodziewani goście? Nie macie w domu nic słodkiego? Moje ciasto owocowe jest proste i szybkie w przygotowaniu, a w dodatku składniki potrzebne do jego przygotowania na pewno zawsze macie w domu pod ręką. :)

    duśka Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 3 jajka
    • 1,5 szklanki cukru
    • 125 g margaryny
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 0,5 szklanki mleka
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • pokrojone owoce (np. jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C (z termoobiegiem).
    2. Białka ubić na pianę.
    3. 3 żółtka utrzeć z cukrem, dodać margarynę i znowu utrzeć.
    4. Dodawać mąkę naprzemian z mlekiem, stale ucierając.
    5. Na końcu dodać proszek do pieczenia, sól i pianę z białek.
    6. Wylać na blachę i ułożyć owoce wedle uznania.
    7. Piec w nagrzanym piekarniku, najlepiej z termoobiegiem, do momentu aż ciasto wyrośnie i zarumieni się na "złoto", około 30 minut.

    rada

    Ciasto na wierzchu przed włożeniem do piekarnika możemy posypać cynamonem, a od środka nasączyć likierem, rumem lub koniakiem dla wytworzenia przyjemnego aromatu.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis