Kotlety z jajami przepiórczymi

    Kotlety z jajami przepiórczymi

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Jajka przepiórcze idealnie nadają się jako nadzienie do kotletów - przyrządzam je często na rodzinne uroczystości i wszystkim zawsze smakuje!

    Składniki
    ilość porcji: 7 

    • 2 ziemniaki
    • 1/2 kg mięsa mielonego
    • 1 jajko kurze
    • sól i pieprz do smaku
    • 7 jajek przepiórczych, ugotowanych na twardo
    • bułka tarta do obtoczenia
    • olej do smażenia
    • brokuł i pomarańcza do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Ziemnaki obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z mięsem.
    2. Białko jajka kurzego oddzielić od żółtka, żółtko wymieszać z masą mięsą. Doprawić solą i pieprzem. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą.
    3. Z masy uformować 7 kotletów, do środka każdego włożyć jajko przepiórcze. Całość obtoczyć w bułce tartej.
    4. Na rozgrzanej patelni smażyć kotlety na złoty kolor. Podawać udekorowane brokułami i kawałkami pomarańczy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis