Gołąbki bez zawijania

    Gołąbki bez zawijania

    8polubień
    1godz.10min.


    Zrobione przez 5 osób

    Smaczny sposób na gołąbki inaczej - kapustę szatkuję i dodaję do farszu razem z ryżem, kaszą i mięsem, a nastepnie obtaczam w bułce i obsmażam jak kotlety, a potem duszę do miękkości. Polecam!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 średnia kapusta
    • 1 szklanka ryżu
    • 1 szklanka drobnej kaszy jęczmiennej
    • 1 szklanka kaszy mannej
    • 4 jajka
    • 700 g mięsa mielonego
    • 1 łyżeczka vegety
    • sól i pieprz do smaku
    • 4 łyżki oleju
    • 1/2 szklanki bułki tartej
    • 1 kostka rosołowa
    • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Kapustę poszatkować i posolić. Ryż i kaszę jęczmienną ugotować do miękkości.
    2. W misce wymieszać kapustę z ryżem, kaszą jęczmienną i manną, mięsem mielonym i jajkami. Doprawić vegetą, solą i pieprzem, wymieszać na jednolitą masę.
    3. Z masy formować małe kotlety, obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć je ze wszystkich stron.
    4. Rozpuścić kostkę rosołową w 500 ml wody. Kotlety ułożyć w brytfance, zalać bulionem, dodać koncentrat pomidorowy. Dusić przez około 30 minut.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis