Gołąbki z mięsem mielonym

    (5)
    2 godz. 30 min

    Tradycyjny przepis na pyszne gołąbki z ryżem i mięsem mielonym. Najlepsza jest tłustsza karkówka lub łopatka.


    Zrobione przez 91 osób

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 główka białej kapusty
    • 200 g ryżu
    • 2 cebule, posiekane
    • 3 łyżki masła
    • 250 g mięsa mielonego
    • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Kapustę obgotować aby liście zmiękły. Delikatnie rozdzielić jeden od drugiego.
    2. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Na patelni roztopić masło i podsmażyć cebulę.
    3. W misce wymieszać ryż z mięsem, cebulą, natką i czosnkiem, doprawić solą i pieprzem.
    4. Liście kapusty napełniać farszem i zawijać gołąbki. Układać ciasno w garnku. Podlać koncentratem rozcieńczonym z wodą (1 szklanka). Przykryć i dusić na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny. W razie potrzeby podlać wodą, aby się nie przypaliły.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (5)

    Komentarze po polsku (4)

    lolajanczak
    autor:
    6

    wszytko wyszło ;-) Gołąbki świetnie smakują ;-) Polecam ten przepis  -  09 paź 2015

    KatarzynaKoczuba
    2

    dobrze wszystko jest wyjasnione . bardzo dobre mi wyszly i smakowaly wsszystkim  -  15 maj 2015

    autor:
    0

    Pierwszy raz zrobiłem gołąbki w liściu kapusty. bo popsuła się zamrażarka i cały zapas zamrożonych liści winogron poszedł do kosza. Nie, nie i jeszcze raz nie! O ile opracowałem po próbach i błędach własny przepis na pyszną dolmę (greckie gołąbki w liściach winogron),, o tyle gołąbki w liściach kapusty po prostu mi nie smakowały.. Może sos pomidorowy zabija paskudny słodko-mdły smak gotowanej kapusty, w każdym razie dziękuję, za przepis, ale wolę nigdy więcej nie jeść gołąbków kapuścianych i poczekać do czerwca, aż pojawią się mi w ogrodzie liście winogrona posadzone tylko po to, żeby mieć pyszną dolmę Przepis na naprawdę pyszne gołąbki: 0.5 kg mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe) łyżka zmielonych ziaren kolendry łyżka zmielonego kminku (może być kmin rzymski, ale zwyczajny kminek wystarczy) duża szklanka ugotowanego ryżu (10 minut gotowania max) Ryż z mięsem i przyprawami mieszamy, zawijamy w liście winogron i gotujemy wraz z łyżeczką przyprawy "kucharek" albo z kostką bulionową knorr. Jemy. Odjazd. Dla smakoszy można polać gołąbki sosem: 1. Z cytryny, jak robią Arabowie, choć ich gołąbki nie zawierają wieprzowiny z oczywistych względów 2. sosem czosnkowym według mojej koncepcji: łyżka oliwy z oliwek, łyżka wody, duża szczypta soli, dwa ząbki wyciśniętego przez wyciskarkę czosnku, Mniam!  -  06 sty 2018

    Zobacz więcej ocen z innych krajów

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis