Gołąbki z mięsem mielonym

    Gołąbki z mięsem mielonym

    14polubień
    2godz.30min.


    Zrobione przez 41 osób

    Tradycyjny przepis na pyszne gołąbki z ryżem i mięsem mielonym. Najlepsza jest tłustsza karkówka lub łopatka.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 główka białej kapusty
    • 200 g ryżu
    • 2 cebule, posiekane
    • 3 łyżki masła
    • 250 g mięsa mielonego
    • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Kapustę obgotować aby liście zmiękły. Delikatnie rozdzielić jeden od drugiego.
    2. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Na patelni roztopić masło i podsmażyć cebulę.
    3. W misce wymieszać ryż z mięsem, cebulą, natką i czosnkiem, doprawić solą i pieprzem.
    4. Liście kapusty napełniać farszem i zawijać gołąbki. Układać ciasno w garnku. Podlać koncentratem rozcieńczonym z wodą (1 szklanka). Przykryć i dusić na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny. W razie potrzeby podlać wodą, aby się nie przypaliły.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    lolajanczak
    autor:
    5

    wszytko wyszło ;-) Gołąbki świetnie smakują ;-) Polecam ten przepis - 09 paź 2015

    KatarzynaKoczuba
    1

    dobrze wszystko jest wyjasnione . bardzo dobre mi wyszly i smakowaly wsszystkim - 15 maj 2015

    JarekBeny
    autor:
    0

    Super - 05 sie 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis