Zaloguj się Zarejestruj się

Gołąbki z mięsem mielonym

Tradycyjny przepis na pyszne gołąbki z ryżem i mięsem mielonym. Najlepsza jest tłustsza karkówka lub łopatka.

Składniki
ilość porcji: 6 

  • 1 główka białej kapusty
  • 200 g ryżu
  • 2 cebule, posiekane
  • 3 łyżki masła
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

  1. Kapustę obgotować aby liście zmiękły. Delikatnie rozdzielić jeden od drugiego.
  2. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Na patelni roztopić masło i podsmażyć cebulę.
  3. W misce wymieszać ryż z mięsem, cebulą, natką i czosnkiem, doprawić solą i pieprzem.
  4. Liście kapusty napełniać farszem i zawijać gołąbki. Układać ciasno w garnku. Podlać koncentratem rozcieńczonym z wodą (1 szklanka). Przykryć i dusić na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny. W razie potrzeby podlać wodą, aby się nie przypaliły.

Ryż bez tajemnic

Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie