Knedle ziemniaczane z morelami

    Knedle ziemniaczane z morelami

    4polubienia
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Danie wcale nie tak pracochłonne jak by się mogło wydawać. Będzie jeszcze szybciej jeśli wykorzystamy ziemniaki, które zostały z poprzedniego obiadu. Zamiast moreli można dodać śliwki.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1/2 kg ziemniaków
    • 1 jajko
    • sól do smaku
    • 250 g mąki pszennej
    • 1/2 kg moreli lub śliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Dodać jajko, sól i mąkę, zagnieść jednolite ciasto.
    2. Na stolnicy oprószonej mąką uformować z ciasta wałek o średnicy 3 cm i pokroić go na 3 cm kawałki. Każdy kawałek spłaszczyć, na środku kłaść owoc i zlepiać dokładnie brzegi formując kulki.
    3. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Knedle wrzucać partiami i gotować przez około 5 minut. Wyjmować łyżką cedzakową i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis