Smakowite pieczone pierożki Allie

    Smakowite pieczone pierożki Allie

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 79 osób

    Pyszne pieczone pierożki z jabłkami, z chrupiącą skórką, a wewnątrz wilgotne i soczyste! Zawsze są wielkim hitem na każdą okazję, a są zaskakująco łatwe w przygotowaniu.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 opakowanie (500 g) rozmrożonego ciasta francuskiego
    • 200 g (1 szkl.) cukru
    • 40 g bułki tartej
    • 3 łyżki cynamonu mielonego
    • 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
    • 1 ubite jajko
    • 4 jabłka Granny Smith - obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i przekrojone na połówki
    • 120 g (1 szkl.) cukru pudru
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 3 łyżki mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 220°C. Lekko wysmarować tłuszczem blachę do pieczenia.
    2. Rozwinąć ciasto francuskie i pokroić na kwadraty o boku 20 - 15 cm.
    3. W małej miseczce wymieszać cukier z bułką tartą, cynamonem i gałką muszkatołową. Kwadrat z ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Nałożyć 1 łyżkę mieszanki z cukrem na środku. Położyć na tę mieszankę jedną połowę jabłka, gniazdem nasiennym do dołu. Posypać jeszcze jedną łyżką mieszanki. Skleić cztery rogi ciasta nad nadzieniem, a następnie skleić szczelnie brzegi ciasta. Powtórzyć z pozostałymi jabłkami.
    4. Posmarować każdy pierożek roztrzepanym jajkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 175°C i piec jeszcze 25 minut, aż pierożki będą lekko rumiane. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
    5. Aby przygotować lukier należy wymieszać cukier puder z wanilią i taką ilością mleka, aby miał konsystencję odpowiednią do lukrowania. Skrapiać ostudzone pierożki. Podawać tego samego dnia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis