Ciasto piegusek

    Ciasto piegusek

    3polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Proste ciasto na każdą okazję. Lekki i puszysty biszkopt z dodatkiem maku, dzięki czemu ciekawie wygląda i dobrze smakuje.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 szklanka maku
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 5 białek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić małą tortownicę.
    2. Mak zaparzyć wrzątkiem, odcedzić i utrzeć z cukrem. Dodać mąkę z proszkiem i dalej ucierać.
    3. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Przełożyć do tortownicy.
    4. Piec przez 50 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Idealny biszkopt

    Więcej informacji o tym jak upiec biszkopt bez zakalca znajdziesz w naszym artykule: "Jak upiec doskonały biszkopt?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis