Armeński tort warzywny

    Armeński tort warzywny

    11polubień
    50min.


    Zrobione przez 9 osób

    Warstwy gotowanych warzyw przekładane majonezem - niby sałatka, ale prezentuje się jak tort. Polecam spróbować!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 duże buraki
    • 4 duże marchewki
    • 0,5 kg ziemniaków
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżeczka śmietany
    • 1 ogórek konserwowy
    • 1 jajko na twardo
    • 1 papryka
    • 1/2 szklanki majonezu
    • 4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
    • natka pietruszki do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Buraki, marchewkę i ziemniaki ugotować. Przestudzić i obrać. Buraki i marchewkę zetrzeć na tarce. Ziemniaki utłuc i wymieszać z masłem i śmietaną.
    2. Ogórek pokroić w plasterki, jajko w ćwiartki, a paprykę w paski. Majonez wymieszać ze śmietaną.
    3. Na półmisku ułożyć połowę puree ziemniacznego, posmarować majonezem, na to marchewka, buraki i pozostałe puree ziemniaczane, przykryć warstwą majonezu i ozdobić ogórkiem, jajkiem i papryką. Całość posypać natką i wstawić do lodówki do schłodzenia.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis