Świeżynka babci Krysi

    Świeżynka babci Krysi

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Proste danie o wdzięcznej nazwie to nic innego jak smażona karkówka z dodatkiem cebuli. Najlepiej smakuje z chlebem i kiszonymi ogórkami.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg karkówki lub chudego boczku
    • olej do smażenia
    • 3 duże cebule, pokrojone w plastry
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Mięso pokroić w kwadratowe plastry o boku około 6 cm i grubości 0,5 cm.
    2. Na dużej patelni rozgrzać olej i układać plastry mięsa jeden koło drugiego. Jeśli nie zmieszczą się na jednej patelni, rozłożyć na dwóch. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
    3. Gdy mięso będzie się rumienić dodać cebulę, wymieszać i smażyć, aż cebula będzie złota. Posolić na końcu smażenia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis