Pieczeń rzymska po włosku

    Pieczeń rzymska po włosku

    3polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ta pieczeń jest pełna warzyw: marchewki i szpinaku. Do tego jajka na twardo, szynka parmeńska i ser provolone i danie na specjalną okazję gotowe!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 duża marchewka
    • 100 g mrożonego szpinaku
    • 600 g mielonej wołowiny
    • 1 jajko
    • 3 łyżki bułki tartej
    • 3 łyżki startego parmezanu
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 plasterki ugotowanej szynki parmeńskiej
    • 3 plasterki sera provolone
    • 2 jajka ugotowane na twardo
    • 5 plasterków pancetty
    • 120 ml białego wina

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. W osolonej wodzie ugotować marchewkę w całości, aż będzie miękka, ale wciąż jędrna. Odłożyć na bok.
    2. W oddzielnym garnku ugotować szpinak. Odcedzić i odstawić.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Natłuścić naczynie żaroodporne.
    4. W misce wymieszać mięso z jajkiem, bułką tartą i parmezanem. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić rękami na jednolitą masę i przełożyć na stolnicę. Uformować płat o grubości 5 cm.
    5. Wzdłuż mięsa przez środek układać warstwami szynkę, ser, szpinak, marchewkę i jajka. Ostrożnie zrolować mięso tak, aby nadzienie znalazło się w środku. Jest to trudne, ale do zrobienia.
    6. Klops przełożyć do naczynia a na wierzchu ułożyć plasterki pancetty.
    7. Piec przez 25 minut. W połowie pieczenia polać winem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis