Klopsiki w sosie pomidorowym

    Klopsiki w sosie pomidorowym

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Jedno z tych dań, które zawsze się udaje i wszystkim smakuje. Skórka cytrynowa dodaje niezwykłego smaczku. Można podawać z makaronem, ryżem, polentą lub ziemniakami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kromka chleba (bez skórki)
    • 1/2 szklanki mleka
    • 600 g mielonej wołowiny
    • 1 garść posiekanej natki pietruszki
    • skórka starta z 1 cytryny
    • sól do smaku
    • 2 ząbki czosnku, posiekane (opcjonalnie)
    • 500 g pomidorów z puszki w kawałkach
    • 1 garść posiekanej świeżej bazylii
    • 2 łyżki oliwy z oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Chleb namoczyć w mleku. Odcisnąć i wymieszać z mięsem, pietruszką, skórką cytrynową i solą. Dodać czosnek, wymieszać na jednolitą masę. Formować małe klopsiki.
    2. W międzyczasie przygotować sos. W garnku zagotować pomidory z bazylią i oliwą. Doprawić solą.
    3. Do gotującego się sosu wrzucić klopsiki, przykryć i gotować przez 40 minut na małym ogniu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis