Pikantny makaron po włosku

    Pikantny makaron po włosku

    2polubienia
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Tradycyjne włoskie danie, w oryginale zwane "arrabbiata", co znaczy zły, odnosi się do ostrego sosu z chili i czosnku.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 450 g makaronu penne
    • 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 ząbek czosnku, przekrojony na pół
    • 1 marchewka, posiekana
    • 1 puszka (400 g) pomidorów śliwkowych bez skórki
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 2 łyżki startego sera pecorino
    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
    • chili w płatkach, do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. W dużej ilości osolonej wody ugotować makaron al dente. Odcedzić.
    2. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę z czosnkiem.
    3. Kiedy cebula będzie rumiana, wyjąć czosnek i dodać marchewkę.
    4. Po 4 minutach dodać pomidory, doprawić solą i gotować przez 25 minut, od czasu do czasu mieszając.
    5. Sos wymieszać z makaronem, łyżeczką oliwy, serem i chili. Podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis