Pieczeń cielęca w sosie własnym

    Pieczeń cielęca w sosie własnym

    2polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 18 osób

    Proste i niezawodne danie na każdą okazję - pieczeń z cielęciny smakuje zarówno jako danie obiadowe jak i na zimno na kanapkę.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 kg cielęciny (mostek, gicz)
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki masła klarowanego
    • 3-4 cebule dymki, posiekane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    2. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Na patelni roztopić masło i obsmażyć cielęcinę ze wszystkich stron. Przełożyć do brytfanki, polać masłem pozostałym ze smażenia. Posypać cebulką, przykryć i wstawić do piekarnika.
    3. Piec przez około godzinę, od czasu do czasu polewając pieczeń wyciekającymi sokami.
    4. Po upieczeniu odstawić na 10 minut, a następnie kroić i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis