Pieczeń cielęca w sosie własnym

Proste i niezawodne danie na każdą okazję - pieczeń z cielęciny smakuje zarówno jako danie obiadowe jak i na zimno na kanapkę.

Składniki

ilość porcji: 8 

  • 1 kg cielęciny (mostek, gicz)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 3-4 cebule dymki, posiekane

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
  2. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Na patelni roztopić masło i obsmażyć cielęcinę ze wszystkich stron. Przełożyć do brytfanki, polać masłem pozostałym ze smażenia. Posypać cebulką, przykryć i wstawić do piekarnika.
  3. Piec przez około godzinę, od czasu do czasu polewając pieczeń wyciekającymi sokami.
  4. Po upieczeniu odstawić na 10 minut, a następnie kroić i podawać.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie