Surówka z azjatyckim posmakiem

    Surówka z azjatyckim posmakiem

    3polubienia
    20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Kapusta to moje ulubione warzywo na surówki - pomysły na jej przygotowanie są zawsze pyszne i proste. W tej wersji z olejem sezamowym i sosem sojowym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/2 główki młodej kapusty
    • 1 cebula dymka lub por
    • 1 ogórek
    • 2 łyżki oleju sezamowego
    • 1 łyżeczka sosu sojowego
    • 1 łyżeczka octu ryżowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Kapustę poszatkować. Cebulę lub pora pokroić w cienkie plasterki.
    2. Ogórek obrać, przekroić na pół, wydrążyć pestki, a miąższ pokroić w cienkie paski. Następnie paski przekroić w poprzek, aby uzyskać 3-4 cm słupki. Wymieszać z kapustą i cebulą.
    3. Surówkę skropić olejem sezamowym, sosem sojowym i octem ryżowym. Wymieszać i podawać.

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis