Ziemniaki smażone z pancettą

    Ziemniaki smażone z pancettą

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Dodatek do dań we włoskim stylu bo z włoskim boczkiem - pancetta. Smażone z cebulą mogą równie dobrze posmakować na śniadanie, na kolację lub jako dodatek do obiadu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4-6 ziemniaków
    • 1 łyżka masła
    • 1/2 małej cebuli, posiekanej
    • 120 g pancetty, pokrojonej w kostkę
    • 1 gałązka rozmarynu, posiekana
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Ziemniaki obrać i gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Przestudzić, a nastepnie pokroić w kostkę.
    2. Na patelni roztopić masło, dodać cebulę i boczek, i smażyć przez kilka minut. Dodać ziemniaki, rozmaryn i oliwę, doprawić do smaku i smażyć, aż ziemniaki będą rumiane.

    rada

    Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej i przechować w lodówce.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis