Słodka kandyzowana skórka z pomarańczy i cytryny

    Słodka kandyzowana skórka z pomarańczy i cytryny

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 73 osoby

    Dzięki temu prostemu przepisowi skórka pomarańczowa i cytrynowa stają się elegancką, ale nadal nieco cierpką dekoracją dla słodyczy.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 6 cytryn, pokrojonych na 0,5 cm paski
    • 4 pomarańczy, pokrojone na 0,5 cm paski
    • 400 g (2 szkl.) cukru
    • 235 ml (1 szkl.) wody
    • 65 g (1/3 szkl.) cukru białego do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Skórki z cytryny i pomarańczy umieścić w dużym rondlu i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Gotować przez 20 minut, odcedzić i odstawić.
    2. W średnim rondlu wymieszać 2 szklanki cukru z 1 szklanką wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż mieszanina osiągnie gęstość śmietany (108°C na termometrze cukierniczym), lub kiedy niewielka ilość wlana do zimnej wody będzie tworzyć miękkie nitki. Mieszając, dodać skórki, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu 5 minut, często mieszając. Odsączyć.
    3. Obtaczać skórki, po kilka na raz, w pozostałym cukrze. Pozostawić na kilka godzin do wyschnięcia na metalowej podstawce. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis