Pieczone ziemniaki z boczkiem i serem

    Pieczone ziemniaki z boczkiem i serem

    3polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszny przepis na ziemniaki, które mogą być przyrządzone w piekarniku albo w ognisku. Nadziewane boczkiem i serem, pachnące rozmarynem!

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 ziemniaki
    • 40 g wędzonego boczku, posiekanego
    • 2 plasterki sera provolone (można użyć oscypka)
    • 2 gałązki rozmarynu
    • 1 mała cebula, pokrojona w plasterki
    • sól i pieprz do smaku
    • oliwa z oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    2. Ziemniaki wyszorować, osuszyć i mikrofalować przez 30 sekund.
    3. Przekroić wzdłuż na pół ale nie do samego końca. 2 kawałki folii aluminiowej natłuścić oliwą i ułożyć ziemniaki. Do środka każdego ziemniaka włożyć boczek i przykryć plasterkiem sera. Dodać rozmaryn i cebulę. Oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą. Połówki ziemniaka złożyć i zawinąć w folię.
    4. Piec przez około 50 minut.

    Zamiennik

    Do ziemniaków można użyć tuńczyka. Można podsmażyć odrobinę czosnku i wymieszać z rybą, następnie taki farsz włożyć do ziemniaków po około 20-30 minutach pieczenia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis