Zapiekanka makaronowa pasticcio

    Zapiekanka makaronowa pasticcio

    7polubień
    1godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Smaczna i bardzo sycąca zapiekanka pochodząca z kuchni włoskiej. Można użyć dowolnego sera, który fajnie się topi - np. mozzarella lub fontina.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 450 g krótkiego makaronu, np. penne
    • 1 słoik sosu bolońskiego
    • sól i pieprz do smaku
    • Beszamel
    • 100 g masła
    • 100 g mąki pszennej
    • 1 litr mleka
    • 1 szklanka startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody al dente. Odcedzić.
    2. W rondelku podgrzać sos boloński, dodać makaron i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, odstawić.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.
    4. Przygotować beszamel: w rondelku stopić masło i wymieszać z mąką. Stopniowo wlewać mleko, cały czas mieszając trzepaczką. Gotować, aż sos zgęstnieje. Odstawić z ognia.
    5. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę makaronu, przykryć beszamelem, powtórzyć warstwy makaronu i beszamelu. Wierzch posypać serem.
    6. Piec przez około 30 minut, aż wierzch będzie rumiany.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    wojtek1631
    autor:
    3

    Absolutnie pyszne danie ale pochodzi z Grecji a nie z Włoch proszę na przyszłość podawać prawidłowe pochodzenie potrawy!!! - 07 sty 2016

    GrzegorzJankowski
    0

    Absolutnie genialny przepis! Jedyne co robię inaczej niż podane powyżej to kładę ser również w środku (wersja mniej dietetyczna). Potem tylko na talerzu polać Magi i Tabasco i mamy kolację bogów. - 19 wrz 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis