Zapiekanka z makaronem i salami

    Zapiekanka z makaronem i salami

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Został ci makaron z poprzedniego obiadu? Wymieszaj go z serem i salami i zapiecz na zupełnie nowe i pyszne danie. Zniknie w oka mgnieniu!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
    • 300 g ugotowanego makaronu (najlepiej z sosem pomidorowym)
    • 1,5 kulki sera scamorza, pokrojone w kostkę
    • 100 g salami, pokrojonego w plasterki
    • szczypta chili (opcjonalnie)
    • parmezan do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Natłuścić żaroodporne naczynie.
    2. Makaron wymieszać z serem i salami, przełożyć do naczynia. Posypać chili (jeśli się lubi) i parmezanem.
    3. Zapiekać przez 20 minut, na ostatnie minuty warto przełączyć piekarnik na funkcję grill aby wierzch ładnie się zrumienił.

    Zamiennik

    Zamiast sera scamorza można użyć mozzarellę. Jeśli nie lubisz chili, możesz dodać oregano.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis