Zapiekanka z makaronem i salami

    (1)

    Został ci makaron z poprzedniego obiadu? Wymieszaj go z serem i salami i zapiecz na zupełnie nowe i pyszne danie. Zniknie w oka mgnieniu!


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
    • 300 g ugotowanego makaronu (najlepiej z sosem pomidorowym)
    • 1,5 kulki sera scamorza, pokrojone w kostkę
    • 100 g salami, pokrojonego w plasterki
    • szczypta chili (opcjonalnie)
    • parmezan do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Natłuścić żaroodporne naczynie.
    2. Makaron wymieszać z serem i salami, przełożyć do naczynia. Posypać chili (jeśli się lubi) i parmezanem.
    3. Zapiekać przez 20 minut, na ostatnie minuty warto przełączyć piekarnik na funkcję grill aby wierzch ładnie się zrumienił.

    Zamiennik

    Zamiast sera scamorza można użyć mozzarellę. Jeśli nie lubisz chili, możesz dodać oregano.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis