Ragout z dziczyzny

    Ragout z dziczyzny

    1polubienie
    2godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszny przepis na gulasz z dziczyzny w sosie pomidorowym podany na makaronie pappardelle, czyli długich płaskich i szerokich wstążkach.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cebula, posiekana
    • 500 g dziczyzny, pokrojonej w kostkę
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 marchewki, posiekane
    • 2 łodygi selera naciowego
    • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
    • 500 g passaty
    • 300 ml wody
    • 450 g makaronu pappardelle
    • 2 łyżki startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać cebulę i mięso, smażyć, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem.
    2. Kiedy mięso będzie się rumienić, dodać marchewkę i selera. Smażyć przez kilka minut, a następnie zalać winem i gotować, aż częściowo odparuje.
    3. Kiedy mięso będzie już brązowe, dodać passatę i wodę. Wymieszać i gotować przez 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.
    4. W międzyczasie ugotować makaron. Odcedzić.
    5. Sos wymieszać z makaronem i pozostałą oliwą, i posypać parmezanem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis