Pieczone oliwki

    Pieczone oliwki

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Jeśli uwielbiasz oliwki to ten przepis jest dla ciebie! Oliwki pieczone z dodatkiem czosnku, skórki pomarańczowej i chili. Można je podawać na ciepło od razu po upieczeniu, albo przechowywać w słoiku do miesiąca.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 360 g oliwek czarnych i zielonych
    • skórka z 1 pomarańczy
    • 125 ml oliwy z oliwek extra virgin
    • 1/4 łyżeczki nasion kopru włoskiego
    • 4 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
    • oliwa z oliwek extra virgin do słoika

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni C.
    2. Oliwki odcedzić z zalewy, każdą z nich naciąć i delikatnie wycisnąć.
    3. Skórkę z pomarańczy pokroić w 1 cm kawałki.
    4. W naczyniu żaroodpornym wymieszać oliwki z oliwą, nasionami kopru, czosnkiem, skórką pomarańczową i chili. Piec przez 25 minut.
    5. Podawać na ciepło albo przełożyć do słoika, zalać dodatkową oliwą i przechowywać w lodówce do miesiąca.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis