Warzywna minestrone z cukinią

    Warzywna minestrone z cukinią

    2polubienia
    1godz.55min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Gęsta i pożywna włoska zupa z dodatkiem pancetty i skórki parmezanu. Na pewno Cię rozgrzeje w zimny dzień. Ta zupa przypomina gulasz, więc jest bardzo sycąca.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 ząbek czosnku, obrany
    • 2 marchewki, pokrojone w plasterki
    • 4 młode ziemniaki, pokrojone w ćwiartki
    • 2 cukinie, pokrojone w plasterki
    • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
    • 1 czerwona cebula, posiekana
    • 100 g dojrzałych pomidorów, pokrojonych w ćwiartki
    • 30 g pancetty, posiekanej
    • 150 g zielonego groszku
    • 150 g fasoli borlotti
    • 1 kawałek skórki z parmezanu
    • 3 szklanki bulionu warzywnego
    • 1 pęczek bazylii, posiekany
    • 1 pęczek natki pietruszki, posiekany
    • sól i pieprz do smaku
    • Do podania
    • grzanki
    • starty parmezan

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.55min. 

    1. W dużym garnku rozgrzać oliwę i zrumienić ząbek czosnku. Dodać marchewkę, ziemniaki, cukinię, selera, cebulę i pomidory, podsmażyć. Następnie dodać boczek i smażyć, aż warzywa będą lekko miękkie. Dodać groszek i fasolę.
    2. Kiedy warzywa dobrze zmiękną, wyjąć czosnek. Dodać 2 szklanki bulionu warzywnego i skórkę parmezanu, wymieszać i gotować na małym ogniu, w miarę potrzeby dodając bulionu jeśli zupa będzie wydawać się zbyt gęsta.
    3. Gotować przez około godzinę. Kiedy warzywa będą już ugotowane, dodać bazylię i pietruszkę, skropić oliwą. Wyjąć skórkę parmezanu. Doprawić solą i pieprzem.
    4. Podawać z grzankami, posypaną parmezanem.

    rada

    Skórki parmezanu można zamrozić i wykorzystać do następnej zupy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis