Sławny sernik Donny

    Sławny sernik Donny

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 79 osób

    Sernik waniliowy z chrupkim spodem z krakersów graham. Najlepiej smakuje po nocy chłodzenia w lodówce.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 170 g (2 szklanki) pokruszonych krakersów graham
    • 1,5 łyżki masła o temperaturze pokojowej
    • 670 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
    • 1 puszka (400 ml) słodzonego mleka skondensowanego
    • 4 jajka
    • 250 ml (1 szklanka) kwaśnej śmietany
    • 1 łyżka aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
    2. W misce wymieszać rękami 1,5 szklanki pokruszonych krakersów graham z masłem lub margaryną. Wyłożyć tym dno tortownicy, dobrze dociskając dłonią.
    3. W dużej misce zmiksować serek śmietankowy, aż będzie całkowicie gładki. Ciągle mieszając, dodać mleko skondensowane i nadal miksować, aż wszystko się dobrze połączy. Dodać jajka, śmietanę i wanilię, i nadal miksować. Kiedy masa będzie całkowicie gładka, przelać do tortownicy. Posypać pozostałą połową szklanki pokruszonych krakersów po wierzchu ciasta.
    4. Piec przez 45 do 50 minut. Odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis