Marynowane buraczki

    (1)
    1 godz. 40 min

    Smaczny sposób na przechowanie buraków - w octowej zalewie z dodatkiem papryki i cebuli. Będą bardzo dobrym dodatkiem do dań w zimowy czas.


    Zrobione przez 23 osoby

    Składniki
    ilość sztuk: 8 słoików

    • 3 kg buraków
    • 1/2 kg cebuli
    • 1/2 kg papryki
    • Zalewa
    • 1 szklanka wody
    • 1 szklanka oleju
    • 1 szklanka octu winnego
    • 1 szklanka cukru
    • 2 łyżki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Buraki ugotować do miękości. Wrzucić do zimnej wody, obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę.
    2. Wszystkie składniki zalewy zagotować. Do wrzącej zalewy dodać cebulę i gotować przez 5 minut. Następnie dodać paprykę i gotować przez 7 minut. Na końcu dodać buraki i gotować przez 10 minut.
    3. Gorące buraczki nakładać do wyparzonych słoików. Zakręcać i stawiać do góry dnem. Po ostygnięciu przełożyć w chłodne miejsce.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Komentarze po polsku (1)

    autor:
    10

    Dobre buraczki a raczej przepyszne. Polecam jeśli ktoś lubi te smaki oddzielnie to w tej wersji napewno się spodobają i posmakują przed chwilą skończyłam je robić po raz pierwszy tylko zamiast octu winnego dodałam zwykły spirytusowy  -  13 sie 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis