Zupa zalewajka

    Zupa zalewajka

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Prosta i smaczna zupa z ziemniakami na bazie białego barszczu. Aromatyczna dzięki suszonym grzybom. Polecam!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 6 ziemniaków
    • 4 suszone grzyby, namoczone
    • 1 liść laurowy
    • 5 ziarenek ziela angielskiego
    • 1 szklanka białego barszczu
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka śmietany
    • koperek do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać 1,5 litra wody, dodać grzyby i zagotować.
    2. Dodać liść laurowy i ziele angielskie, i gotować przez 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać barszcz, doprawić solą i pieprzem i gotować przez kilka minut. Na końcu dodać wyciśnięty przez praskę czosnek.
    3. Zalewajkę podawać ze śmietaną i koperkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis