Zupa minestrone z włoską kiełbasą

    Zupa minestrone z włoską kiełbasą

    Zapisz do ulubionych
    2godz.20min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Tradycyjna włoska zupa - bogata w wartościowe składniki, a tym samym niezwykle sycąca - kiełbasa, fasola, makaron, warzywa - idealne połączenie na zimowe dni.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 łodygi selera naciowego
    • 2 marchewki
    • 1-2 ząbki czosnku, posiekane
    • 4 włoskie kiełbaski, posiekane
    • 2 łyżki przecieru pomidorowego
    • 250 ml wina Marsala
    • 1 łyżeczka suszonej bazylii
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • sól i pieprz do smaku
    • 800 g posiekanych pomiodów z puszki
    • 850 ml bulionu drobiowego
    • 250 ml wody
    • 1 puszka (400 g) czerwonej fasoli, przepłukanej i odsączonej
    • 80 g drobnego makaronu
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • starty parmezan do posypania
    • oliwa z oliwek extra virgin do podania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. W dużym garnku rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, seler, marchewkę i czosnek, smażyć, aż zmiękną.
    2. Dodać kiełbasę i zrumienić. Dodać przecier i smażyć przez 2 minuty. Całość zalać winem, zamieszać, zdrapując drewnianą łyżką to, co przywarło do dna. Dodać bazylię, oregano, sól, pieprz, pomidory, bulion i wodę.
    3. Zupę doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez około godzinę.
    4. Dodać fasolę gotować pod przykryciem przez 30 minut, na ostatnie 10 minut dodając makaron. Zestawić z ognia i posypać pietruszką.
    5. Zupę podawać na gorąco, posypaną serem i skropioną oliwą.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis