Smażony dorsz z pomidorami koktajlowymi

    (1)

    Szybkie, smaczne i zdrowe danie w stylu włoskim gotowe w 20 minut. Idealny obiad dla wszystkich zabieganych.


    Zrobione przez 3 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 mała cebula, posiekana
    • 4 filety z dorsza
    • 180 g pomidorów koktajlowych
    • 2-3 łodygi tymianku, posiekane
    • 2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
    • 1 szczypta chili w płatkach

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę. Odsunąć na jedną stronę patelni i dodać filety. Smażyć, aż ryba przyrumieni się od spodu.
    2. Dodać pomidorki koktajlowe, tymianek i sok pomarańczowy, doprawić chili, przykryć patelnię i zmniejszyć ogień. Dusić przez 4-5 minut, aż rybę będzie można z łatwością rozdzielać widelcem.
    3. Pomidory będą tylko podgrzane, a nie ugotowane. Tak przygotowaną rybę można podawać z makaronem.

    rada

    Jeśli używasz suszonego tymianku dodaj tylko szczyptę. Zamiast tego można dodać kilka gałązek pietruszki.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (7)