Bakłażan w sosie ze świeżych pomidorów

    (1)
    1 godz. 15 min

    Pyszny warzywny dodatek do dań inspirowany kuchnią włoską. Smażone plastry bakłażana z pomidorowo-ziołowym sosem.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 średnie bakłażany
    • sól do oprószenia
    • olej do smażenia
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 350 g pomidorów koktajlowych, pokrojonych na ćwiartki
    • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • 1/8 łyżeczki oregano
    • 1-2 łyżeczki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Bakłażana pokroić w plastry i oprószyć solą. Odstawić na 30 minut. Przepłukać i osuszyć.
    2. Na patelni rozgrzać olej i partiami smażyć plastry bakłażana. Przekładać na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
    3. Na oddzielnej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek. Dodać pomidory i przyprawy. Smażyć przez 5-6 minut.
    4. Bakłażany ułożyć na półmisku i polać sosem.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (6)