Truskawkowy dżem

    Truskawkowy dżem

    2polubienia
    1dzień50min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Czym byłoby życie bez dżemu truskawkowego? Ten przepis jest prosty a dżem wychodzi przepyszny. Polecam!

    Składniki
    ilość sztuk: 4 słoiczków

    • 1 kg dojrzałych truskawek
    • 1 cytryna
    • 800 g cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1dzień odstawienie  ›  Gotowe w: 1dzień50min. 

    1. Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić w plasterki. Włożyć do miski.
    2. Cytrynę wyszorować, obrać i dodać skórkę do truskawek. Sok wcisnąć do miski z truskawkami, dodać cukier, wymieszać. Wstawić do lodówki na 24 godziny.
    3. Wyjąć skórkę z cytryny, truskawki przełożyć do garnka i zagotować. Gotować na małym ogniu przez 20 minut, zbierając pianę z powierzchni.
    4. Kiedy dżem będzie gęsty i szklisty, sprawdzić czy nie potrzeba więcej cukru. Dodać więcej wedle uznania.
    5. Nakładać do wyparzonych słoików, zakręcać i odstawić w chłodne miejsce.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis