Dżem morelowy

    Dżem morelowy

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Bardzo prosty i pyszny dżem. Najlepszy sposób na wykorzystanie soczystych moreli w sezonie. Doskonały na tostach!

    Składniki
    ilość sztuk: 4 słoiczki

    • 1 kg moreli
    • 700 g cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Dojrzałe i ładne morele umyć, usunąć pestki i pokroić na kawałki.
    2. Morele gotować na małym ogniu, stopniowo dodając cukier. Mieszać, aby nie przywierały do dna. Cukier będzie się karmelizował a z moreli zrobi się papka. Gotować przez godzinę.
    3. Kiedy mieszanina będzie wystarczająco gęsta i szklista, sprawdzić czy nie potrzeba więcej cukru. Dodać jeśli jest gorzkawa. Przekładać do wyparzonych słoików. Zakręcać i odstawić w chłodne miejsce.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis