Czosnkowe małże w białym winie

    Czosnkowe małże w białym winie

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Smaczna przystawka dla wielbicieli owoców morza. Małże gotowane w białym winie z dodatkiem pieprzu, czosnku i natki pietruszki.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1-2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 1,5 kg małży
    • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
    • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
    • 1 pęczek posiekanej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i usmażyć czosnek na złoto. Dodać małże i przykryć patelnię.
    2. Dolać wino i dusić. Jeśli patelnia będzie sucha dodawać po kilka łyżek wody.
    3. Kiedy małże się otworzą, posypać pieprzem, przykryć i potrząsnąć patelnią aby dobrze się wymieszało.
    4. Dodać pietruszkę i podawać skropione sosem z patelni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis