Zapiekanka ziemniaczana z prosciutto

    Zapiekanka ziemniaczana z prosciutto

    Zapisz do ulubionych
    1godz.40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Smaczny przepis na zapiekankę w stylu włoskim - puree ziemniaczane zapiekane z włoską szynką prosciutto i wędzonym serem scamorza.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg ziemniaków
    • 2 jajka
    • 100 g startego parmezanu
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • sól i pieprz do smaku
    • 150 g prosciutto, pokrojonego w paski
    • 100 g wędzonego sera scamorza, pokrojonego w kostkę
    • 1 łyżka masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +20min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i utłuc na puree.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Natłuścić naczynie żaroodporne.
    3. W misce wymieszać ziemniaki z jajkami, 3/4 parmezanu, gałką, solą i pieprzem. Dodać prosciutto i ser, wymieszać.
    4. Masę ziemniaczaną przełożyć do naczynia, wyrównać powierzchnię i posypać pozostałym parmezanem. Na wierzch położyć wiórki masła.
    5. Piec przez 30-45 minut. Odstawić na 20 minut do przestygnięcia i podawać.

    rada

    Scamorza to włoski ser twarogowy, który można zastąpić mozzarellą lub provolone.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis